24 Aralık 2018, 18:27 tarihinde eklendi

cPanel ve Plesk’e alternatif harika bir açık kaynaklı sunucu yönetim paneli: Froxlor

cPanel ve Plesk’e alternatif harika bir açık kaynaklı sunucu yönetim paneli: Froxlor

Bazıları için kara kara ekranlarda Neo’nunkiler gibi anlaşılmaz kodlar yazmak, bazıları için “Aga domeyni nerden oluşturuyorduk?” diye bilen bir arkadaşı arayıp (binlerce kez taciz edip) yardım istemek.

Evet, sunucu yönetiminden bahsediyoruz.

Pek çok paylaşımlı hosting kullanıcısı farkında olmaz, sadece ödediği aylık/yıllık ücreti bilir ancak severek kullandığı cPanel ve Plesk gibi yönetim panelleri için hizmet aldığı hosting firması üreticilere lisans ücreti öder. Site trafiği artıp VPS, bulut sunucu veya atanmış sunucu (dedicated server) gibi profesyonel çözümlere yönlendirildiğinde artık kendisinin de bu ücretleri ödemek durumunda olduğunu öğrenir ve “La ben ne anlarım bunun kurulumundan yönetiminden? Alt tarafı domain oluşturup birkaç e-posta yapılandıracağım” diye isyan eder.

Gerçekten de yönetim panelleri konusunda deneyim sahibi değilseniz ve Turhost gibi kallavi hosting firmalarından biriyle çalışmıyorsanız (reklamı da çakarım arada) gerek kurulum, gerek yönetim konusunda çeşitli sorunlarla karşılaşmanız son derece olası. Ancak kiraladığınız sunucuya zaten yeterince ücret ödediğinizi düşünüyorsanız ve kaynak tüketimlerini izlemek, alan adlarını, e-postaları yapılandırmak gibi bazı temel fonksiyonlar halihazırda işinizi görmeye yetiyorsa kesinlikle çaresiz değilsiniz.

Froxlor open source (açık kaynaklı), yani beleş bir sunucu yönetim paneli. Paylaşımlı hostingden sunucuya upgrade olduğunuz zaman sizi ek lisans ücreti ödemekten kurtarabilecek nitelikte, belki ufak bir yardımla kolayca kurup kullanmaya başlayabileceğiniz, tabiri caizse “lite” bir çözüm. Başınız ağrımadan kendi alt kullanıcılarınızı (müşterilerinizi) oluşturabilir, FTP hesaplarını, alan adlarını, veritabanlarını yapılandırabilir, trafik kullanımı gibi kaynak tüketimlerini kolayca takip edebilirsiniz.

Henüz güzel dilimiz Türkçe’yi dahil etmemişler ancak Froxlor’un çoklu dil desteğinin bulunduğunun da altını çizmekte fayda var. Bir açık kaynak gönüllüsü olarak bu işe de siz el atmak isterseniz na buraya göz atabilirsiniz.

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *